Wat is chiptuning?

Chiptuning is een verzamelingsnaam van meerdere manieren om de chip in de motor van uw auto te veranderen. Bij chiptuning word de chip die standaard al in uw auto geïnstalleerd is veranderd doormiddel van computersoftware. De chip met de software erop heet ECU (Electronic Control Unit) en deze stuurt uw hele auto aan, van brandstof injectie tot trekkracht. Fabrikanten maken deze chip met altijd een beetje ruimte voor speling, er word dus niet het maximale uit uw motor gehaald. Wij kunnen met onze test apparatuur (rollenbank etc.) controleren hoe uw auto presteert en vanuit daar kijken hoeveel wij kunnen aanpassen aan de chip in uw auto. Door het chiptuning van het vermogen kunnen uw prestaties verbeterd worden, verder word het verbruik van benzine ook vermindert zodat u dus ‘zuiniger’ rijd.

Bepaalde vereisten aan een auto

Er zitten natuurlijk bepaalde vereisten aan een auto om in aanmerking te komen voor een tune beurt. Chiptunen word meestal gedaan bij auto’s van na het jaar 2000(verschilt per merk), omdat deze al een ECU hebben die aangepast kan worden, als het een oudere auto is dan moet er gekeken worden of deze nog in aanmerking komt voor het huidige chiptunen, zo niet moet de ECU vervangen worden. wilt u weten of uw auto in aanmerking komt, kijk dan even hier. Dit vervangen kost natuurlijk extra tijd en werk. Verder is het ook belangrijk wat voor motor u heeft, niet elke standaard motor is het zelfde en de turbo motoren verschillen natuurlijk ook van elkaar. Er is een verschil in PK (paardenkracht), maar ook in inhoud van bijvoorbeeld olie koeler en olie pomp. Dan is er nog een laatste aspect wat belangrijk is voor het mogelijk maken van chiptunen en dit is misschien nog wel de meest logische, het aantal kilometers dat de motor gelopen heeft. Meestal worden motoren die meer als 250.000 kilometer hebben gelopen niet meer gechiptuned omdat dit de motor dan blijvend kan beschadigen, ook zal het maar een kleine stijging geven in het vermogen.

Voordelen van chiptuning

Het huidige chiptuning word gedaan doormiddel van de OBD oftewel ‘on board diagnosis’, deze word zo optimaal mogelijk afgesteld om het maximaal haalbare uit de motor te halen zonder blijvende schade toe te brengen aan de motor. Als die OBD in de auto zit hoeft de ECU dus niet vervangen te worden. Sommige garages gebruiken ook een powerbox, dit is een stuk minder veilig omdat de gegevens “vervalst” worden en niet aangepast. Door het chiptunen worden verschillende aspecten van uw auto beter, de topsnelheid word verhoogd, hij gaat minder verbruiken en hij zal sneller optrekken. Dit is natuurlijk allemaal ideaal en het mooie aan chiptuning is dat het ook nog is zeer betaalbaar is. Het vermogen heeft kans op een stijging van tussen de 5 en de 10% bij een standaard motor, maar als u een turbo motor heeft kan het vermogen zelfs met 20 tot 40% stijgen! Verder reageert uw auto beter en vooral sneller op het indrukken van het gaspedaal. Tegenwoordig word er ook rekening gehouden met een eventuele reset, wij overschrijven niet het bestaande besturingssysteem van de auto zodat als het nodig is wij het weer kunnen resetten en de auto weer normaal rijd.